Recyclageweek in het kader van het Circuskamp – Week 2 - Agenda - Belgische Bobath Vereniging (ABBV)

Recyclageweek in het kader van het Circuskamp – Week 2

-

Recyclageweek in het kader van het CircuskampWeek 2

Periode :              maandag 27 augustus tem vrijdag 31 augustus, elke dag van 8u30 tot 17u00

Plaats:                  RC Pulderbos, Zandhoven

Prijs:                     voor leden Bobath-therapeuten: 250€, niet leden Bobath-therapeuten 500€

Logistiek:            maaltijdbon of broodjes beschikbaar / overnachtingen in de buurt zelf te zoeken

(tip: www.airbnb.be)

Maximum aantal deelnemers: 12

 

 

  • ProQ-Kine ingeschreven
  • KMO portefeuille ingeschreven
  • Educatief Verlof (PC 330 en 319b)

 

In de zomer 2018 worden er twee weken recyclagecursus ingericht waarin therapeuten de kans wordt geboden om in een uitzonderlijke setting intensief met enkele kinderen met CP te werken, onder begeleiding van tutors van het teaching team.

Het Circuskamp wordt georganiseerd vanuit een gezamenlijk onderzoeksproject dat in 2016 werd opgezet vanuit UGent, KU Leuven en het postgraduaat pediatrie, waarin het ABBV de basiscursus Bobath therapie geeft. Dit project loopt over meerdere jaren en dit is het tweede jaar dat er een circuskamp wordt georganiseerd; vorig jaar was dit al een succes!

Met dit onderzoeksproject willen we de effecten van een intensief oefenkamp op de onderste ledematen en de romp bij kinderen met bilaterale (di- en quadriplegie) spastische CP onderzoeken. Anderzijds willen we nagaan of de wijze van therapeutische aanpak, namelijk een louter functionele aanpak versus een kwalitatief-functionele aanpak, resulteert in verschillende effecten.

Gedurende twee weken (2 x 5 dagen) krijgen de kinderen een vijftal uur per dag therapie, verdeeld over twee activiteiten in de voormiddag, en twee in de namiddag. Om het voor de kinderen plezierig en motiverend te maken, wordt het hele kamp ondergedompeld in het thema CIRCUS.

De kinderen krijgen individuele therapie, waarin gewerkt wordt op 6 activiteiten: stappen, trappen doen, evenwicht, houdingsveranderingen, rompcontrole en gaming. Deze individuele therapie wordt afgewisseld met groepsactiviteiten waarin op een speelse manier stretching en spierversterkende oefeningen worden gedaan, en waarin de kinderen ook een aantal echte circustechnieken zoals jongleren met doekjes, gooien met flowersticks, op een rola-bola staan,… leren. Op het einde van het kamp geven we een circusshow voor familie en vrienden, een hoogtepunt voor iedereen!

Naast het therapeutisch begeleiden van de activiteiten van het circuskamp, wordt er in het kader van de recyclagecursus ook dagelijks een sessie ‘facilitatie’ gegeven die aansluit bij de therapie van de deelnemende kinderen. Na afsluiting van elke kampdag zal een Clinical Case Study worden besproken, waarin verbanden worden gelegd tussen eerder uitgevoerde onderzoeken (onder andere ganganalyse) en een Bobath-assessment.

 

 

 

De deelnemer zal na de cursus:

  • een beter verband kunnen leggen tussen onderzoeksgegevens (ganganalyse, GMFM etc..) en de belangrijkste problemen volgens Bobath-CCS bij kinderen met bilaterale spastische CP;
  • een goede evenwicht kunnen vinden tussen het voorbereiden van de functie en het oefenen van de functie zelf;
  • inspanningen van de kinderen tijdens een intensief oefenweek kunnen doseren
  • specifieke oefeningen kunnen kiezen in electronic gaming.

 

 

Dagindeling kampdag:

8u30

Briefing

9u00 – 9u45

Groepsactiviteit / voorbereiding op functie.

9u45 – 10u30

Activiteit 1

10u30 – 11u00

Pauze

11u00 – 11u45

Activiteit 2

11u45 – 12u45

Middagpauze

12u45 – 13u45

Facilitaties

13u45 – 14u30

Activiteit 3

14u30 – 15u00

Pauze

15u00 – 15u45

Activiteit 4

15u45 – 16u00

Pauze

16u00 – 16u30

Groepsactiviteit: circustechnieken

16u30 – 17u00

Clinical Case Study

 

N.B.: als voorbereiding op de recyclagecursus zal nog een infosessie georganiseerd worden om zowel de werking van het kamp toe te lichten als de deelnemende kinderen voor te stellen (motorisch functioneren, individuele aandachtspunten,..). Deze infosessie zal op een avond in augustus doorgaan; de exacte datum, locatie en uur zullen later nog meegedeeld worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* = verplichte velden